קרצינומה של תאי הקשקש (SCC), הינו גידול העור השני בשכיחותו אחרי בזליומה (BCC), והוא מהווה כ 20% מכלל סרטני העור. גידול זה מופיע בעיקר במבוגרים ובעיקר באזורים החשופים כרונית לשמש. רוב רובם של גידולים אלו, כאשר מאובחנים מוקדם ומוסרים כירורגית, מגיעים לאחוזי ריפוי גבוהים יותר, בעוד שגידולים מוזנחים וגדולים יכולים לגרום לתחלואה גדולה, לשלוח גרורות ואף לגרום למוות.
גורמי סיכון להתפתחות קרצינומה של תאי הקשקש (SCC)
גיל מבוגר מעל 50גבריםעור בהיר, בלונדינים, ג'ינג'ים, עיניים כחולות וירוקותכוויות שמש אקלים חם (קרוב לקו המשווה)חשיפה כרונית לכימיקלים כמו ארסן זפתדיכוי חיסוני (עקב השתלות איברים, טיפולים כמותרפים, HIV, מחלות מולדות)צלקות כרוניותזיהום בוירוס הפפילומה HPV
פאתופיזיולוגיה
זהו גידול ממאיר של תאי הקשקש, אשר מצויים באפידרמיס הגידול יכול להתפתח ממצבים טרום סרטניים או כנגע חדש.
שכיחות
בארה"ב שיעור התחלואה בקרצינומה של תאי הקשקש (SCC) עומד ככל הנראה על 81-136 מקרים לכל 100,000 גברים, ו 26-59 לכל 100,000 נשים. ידוע כי יש עליה מתמדת ודרמטית בהמצאות גידול זה. העליה בשכיחות נובעת ממספר גורמים והם: עליה בחשיפה לשמש, הזדקנות האוכולוסיה, אבחון מוקדם ויעיל יותר של המטופלים ושיעור גבוה יותר של מטופלים מדוכאי חיסון (כנו מושתלי איברים) באוכולסיה.השכיחות בעולם משתנה בין המדינות השונות, בהתאם למיקום הגאוגרפי ולסוג האוכלוסיה. באוסטרליה, בה כמות קרינת ה UV גבוהה ויש אחוז גבוה של מהגרים לבנים, שכיחות הגידול הינה 1332 לכל 100,000 גברים, ו 755 לכל 100,000 נשים.ישראל מצויה בין ממוצעים אלו, וגם אצלנו שיעור המחלה עולה בצורה דרמטית.
תחלואה ותמותה
קרצינומה של תאי הקשקש (SCC) יכולה לגרום לתחלואה גבוהה, במידה והיא איננה מטופלת בזמן. לגידול יש נטיה לשלוח גרורות, דבר אשר מתרחש בשיעור של 2-6%, אך שיעור זה גבוה יותר עד 47% בגידולים גדולים, ובגידולים בעלי חדירה לעצבים. מעבר לכך, יכול להיווצר נזק מקומי ניכר, מכיוון שגידול זה מופיע בעיקר באזור של ראש צוואר והוא יכול לגרום לפגמים קוסמטיים ועיוותים קשים.
גזע
מחלה זו מופיעה יותר באנשים לבנים, בעיקר בבהירים יותר ובעלי חזות ג'ינג'ית. שיעור המחלה אצל כהי עור נמוך באופן משמעותי, אך כאשר הוא מופיע אצלם הוא הרבה יותר אגרסיבי, יתכן עקב עיכוב באבחון.
מין
מופיע יותר בגברים, בשיעור של 3:2 , יתכן עקב חשיפה גדולה יותר לשמש אצל גברים.
קלינית
הנגע האופייני הינו פצע שאיננו נרפא והולך וגדל באיטיות, אך ישנם גידולים כאלו אשר גדלים בצורה מאוד מהירה. לעיתים הנגע מלווה בגלד, דימום, הפרשה, רגישות מקומית וכאבים. באנשים אלו נמצא בדרך כלל את גורמי הסיכון אשר הוזכרו קודם (גיל, חשיפה לשמש, נזקי שמש מרובים, שינויים אקטיבים, צלקות ישנות, דיכוי חיסוני או זיהום ה HPV).
סוגים שונים של קרצינומה של תאי הקשקש (SCC)
קרצינומה שטחית של תאי הקשקש (BOWEN'S) - גידול שטחי, אשר מערב רק את החלק החיצוני של העור (האפידרמיס) ואיננו חודר לעומק. הנגע נראה כנגע שטוח או מעט מורם, אדום או ורוד, לעיתים מלווה בקשקשת עדינה, בעל גבול ברור יחסיתקרצינומה רגילה של תאי הקשקש (SCC) – מדובר בגידול בשרני מורם, ורוד אדום, לעיתים מלווה בקשקשת, כיב, דימום, הפרשה או כאב מקומי. מסביב ניתן לראות פעמים רבות נזקי שמש מרובים.קרצינומה של תאי הקשקש (SCC) בציפורן – הגידול מתבטא כמו נגע ויראלי או כמו פצע שאינו נרפא קרצינומה של תאי הקשקש (SCC) בצלקת MARJOLIN ULCER – כיב או פצע, אשר מופיעים בתוך צלקות ישנות, אשר קיימות כ 15 שנים ויותר. סוג זה מאוד אגרסיבי ובעל פרוגנוזה רעה.
גורמים לקרצינומה של תאי הקשקש (SCC)
קרינת UVB, הינה קרינה בטווח האור הבלתי נראה. הגלים הקצרים יותר ( 290-320nm) אחראים על כוויות שמש ועל יצירת הקרצינומה של תאי הבסיס (SCC), יותר מאשר גלי UVA הארוכים יותר (320-400nm), אשר גורמים לשיזוף. חשיפה כרונית לשמש הינה גורם סיכון משמעותי. יש צורך בכ- 20 עד 50 שנה של חשיפה לשמש עד ליצירת הגידול.עור בהיר, עיניים בהירות, שיער ג'ינג'י, אלביניזםקרינת X-RAY, הקרנות חשיפה כרונית לארסן או כימיקלים אחריםדיכוי חיסוני עקב השתלת איברים, מחלה ממארת, טיפול תרופתי, מחלות זיהומיות כמו HIV או לימפומה כרונית כמו CLL.זיהומים או פצעים כרוניים במשך שנים.קסרודרמה פיגמנטוזוס – מחלה תורשית אוטוזומלית רצסיבית, שבה יש חוסר יכולת לתקון פגמים ב DNA. במטופלים אלו מופיעים גידולי עור מסוגים רבים כבר בגיל צעיר.
אבחנה:
האבחנה של קרצינומה של תאי הקשקש (SCC) הינה קלינית בעיקרה, ודורשת בדיקה של רופא מומחה - כירורג פלסטי או רופא עור. במידה ויש ספק, ניתן לבצע ביופסיה לנגע. ביופסיה יכולה להתבצע על ידי שיוף חלקי של הנגע או על ידי PUCH. במידה והנגע גדול או יש חשד לגרורות, יש צורך להתשמש באמצעי הדמיה כגון US או CT.
הטיפול קרצינומה של תאי הקשקש (SCC)
לקרצינומה של תאי הקשקש (SCC) יש מגוון רחב של טיפולים, בעלי יעילות שונה, יש חשיבות רבה להתאמה של הטיפול הרפואי לסוג הקרצינומה של תאי הקשקש (SCC), על מנת להגיע לריפוי. לצורך כך יש לקחת בחשבון את סוג הגידול, גודלו, מיקומו ומצבו הרפואי הכללי של המטופל.
טיפולים ניתוחיים:
CURETTAGE – הינה פעולה כירורגית, בה משתמשים במכשיר אשר מגרד ומסיר את הגידול, בדרך כלל על ידי מכשיר חשמלי ELECTRODESICROT. המכשיר מגרד את הרקמה הנגועה עד שהרופא מתרשם כי השוליים נקיים, ואז נצרבים שולי הנגע, והנגע מחלים לבדו. תהליך הכריתה הינו "עיוור" ואין כל בקרה היסטולוגית על שולי הנגע. עקב כך, שיטה זו איננה יעילה לטיפול בקרצינומה של תאי הקשקש (SCC) באזורים קוסמטיים או בסוגים האגרסיביים של הגידול. שיעור הריפוי תלוי במיומנות הרופא והוא נמוך יחסית.כריתה כירורגית – פעולה זו מתבצעת בצורה אמבולטורית. שולי הגידול מסומנים, ולאחר הרדמה מקומית נכרת הנגע. לאחר סיום הכריתה, הנגע נשלח לבדיקה היסטולוגית והפגם נסגר בצורה כירורגית. יתרונות הפעולה: הנגע נשלח לבדיקה היסטולוגית, כך שניתן להעריך האם הנגע נכרת בשלמותו, הריפוי מהיר יותר, התוצאות הקוסמטיות טובות יותר, ואחוזי הריפוי גבוהים יותר (95-98%), בעיקר כאשר השוליים שנלקחים הינם רחבים. פעולה זו יקרה יותר ולוקחת זמן רב יותר.ניתוח מוז MOHS - בניגוד לכל השיטות האחרות, בשיטה זו נבדקים במלואם כל שולי הנגע, דבר אשר גורם לשיעור הריפוי הגבוה ביותר. שולי הנגע מסומנים קלינית והנגע נכרת בשוליים צרים ובזוית של 45 מעלות. הנגע מסומן על יד צבעים וממופה, ואז הוא מוקפא ונבדק מיידית. במידה ונמצא גידול, ניתן לדעת בצורה מדויקת היכן נמצא הגידול ולכרות רק אותו, ללא פגיעה ברקמות בריאות. עקב כך אחוזי הריפוי של שיטה זו נחשבים לגבוהים ביותר (98-99%). החיסרון בניתוח מוז הינו משך הזמן שהוא לוקח ובעלותו הגבוהה. נמצאו יתרונות מובהקים לניתוח זה בעיקר לנגעים מסביב לשפה, לגידולים בעלי דרגת התמיינות נמוכה או גידולים בעל חדירה לעצבים.
טיפולים שאינם ניתוחיים
הקרנות - הקרנה הינה שיטה יעילה, עם אחוזי ריפוי טובים של עד 95%, בעיקר בשלבי המחלה הראשוניים. שיטה זו יעילה בעיקר למטופלים מבוגרים, או כאלו שאינם יכולים לעבור ניתוח. כמו כן, הוא יכול לעזור להשלמת טיפול בגידולים אגרסיב,ים, או בגידולים שלא ניתן היה להשלים את הכריתה בניתוח. הבעיה בטיפול זה הינה עיוותים, אשר יכולים להיווצר אחרי שנים. שולי הגידול לא נבדקים, ובמידה ויש חזרה של הגידול, הוא בדרך כלל מאד אגרסיבי וקשה מאוד לכריתה ושחזור. בנוסף, על החולה להיות מסוגל להגיע לטיפול 3 עד 5 פעמים בשבוע למשך 4 עד 8 שבועות. יעילותו הינה טובה, כאשר הוא בשימוש לאחר ניתוח, או כהשלמת טיפול לבלוטות הלימפה המקומיות.הקפאה - הינו טיפול יעיל ויכול להגיע לשיעור ריפוי של 90%, בעיקר בנגעים שיטחיים. אחוזי הריפוי תלויים מאוד במיומנות של הרופא המטפל, ועל המטופלים לסבול מיד לאחר הטיפול מנפיחות וכוויות קור, וכן לא ברור מה תהיה התוצאה הקוסמטית.טיפולים פוטודינמים – PHOTODYNAMIC THERAPY PTD עקרון השיטה הוא מריחה של חומרים מיוחדים מסוג פורפירינים, אשר נספגים בעיקר בתאים ממאירים או טרום סרטניים. על ידי הקרנה של אור מיוחד, חומרים אלו משופעלים וגורמים להרס של הרקמה החולה. הטיפול יעיל בעיקר לנגעים שטחיים.כמותרפיה – הינה בשימוש בעיקר למחלה גרורתית, ויכולה לכלול מספר תרופות, לעיתים בשילוב עם אינטרפרוןהקטנת טיפול מדכא חיסוני – בעיקר במטופלים לאחר השתלות איברים ובמצבים מאוד מיוחדים, לעיתים ניתן להחליף סוגי תרופות
תרופות
אימיקוניד (אלדרה) %IMIQUIMOD 5 – קרם זה פועל ככל הנראה דרך המערכת האימונית, על ידי גיוס תאי דלקת, אשר מפרישים חומרים שגורמים להרס תאי הגידול, וכן חומרים אשר מעכבים את התפתחות הגידול. טיפול זה יעיל בעיקר לנגעים שטחיים בלבד.אפודיקס – 5FU - קרם זה חודר בעיקר לתאים ממאירים, והוא מעב את יצירת ה DNA. קרם זה יעיל לטיפול בנגעים טרום סרטניים או לנגעים שטחיים בלבד.
לסיכום:
קרצינומה של תאי הקשקש (SCC) הינוהגידול העור השני בשכיחותו באוכלוסיה, ונוצר בעיקר מחשיפה כרונית לשמש. גידול זה, ללא טיפול מתאים, יכול לגרום לתחלואה ואף לתמותה. אבחון מוקדם וטיפול יעיל יכולים לגרום לאחוזי ריפוי גבוהים ביותר ולמנוע סבל רב.